pirmdiena, 2014. gada 27. janvāris

OCTA vēsture

OCTA

Vairumam no mums pieder automašīnas. Līdz ar to uz mums attiecās prasība, ka nepieciešama ir arī obligātā civiltiesiskā apdrošināšana jeb OCTA. OCTA regulējums ir spēkā ne tikai Latvijā vai Eiropas Savienībā, bet praktiski visās attīstītajās valstīs Pasaulē.

Kad OCTA polise kļuva obligāta, kāda ir tās vēsture?

OCTA saknes nāk no ASV. Pirms auto ēras sākuma - 19. gadsimta pirmajās desmitgadēs cilvēki lielāko tiesu pārvietojās ar zirgiem.Šo transporta līdzekļu specifika ir tāda, ka tie ir samērā droši un līdz ar to daudzskaitlīgi transporta negadījumi netika novēroti.
Vēsturiskie dati liecina, ka pirmais auto apdrošināšanas gadījums ir datēts ar 1898. gadu, kad kāds ārsts bija apdrošinājis savu braucamrīku. Tā kā automašīnas kļuva arvien populārākas, apdrošināšanas kompānijas atklāja pilnīgi jaunu tirgu segmentu saviem produktiem.

Savukārt obligātās auto apdrošināšana OCTA pirmo reizi tika ieviesta 1927. gadā Masačusetas štatā. Drīz šim piemēram sekoja citi ASV štati un pakāpeniski, auto apdrošināšana kļuva obligāta visā ASV.

ASV arī līdz šim ir novērojamas zināmas dīvainības OCTA likumdošanā - auto apdrošināšana nav obligāta juridiska prasība visos 50 štatos. Tehniski, tā ir taisnība. Dažos štatos, autovadītājiem nav nepieciešams veikt OCTA apdrošināšanu, ja tie var pierādīt savā rīcībā esošus finanšu līdzekļus, lai segtu noteiktās minimālās summas miesas bojājumu, civiltiesiskās atbildības, īpašuma bojājumu un citus risku gadījumos.
Lielbritānijas valdība 1930. gadā ieviesa likumu, kas noteica, ka katrai personai, kas izmanto transportlīdzekli uz ceļa ir nepieciešama OCTA apdrošināšana, lai tā nosegtu vismaz trešās personas miesas bojājumu apdrošināšanu. Šodien Apvienotās Karalistes tiesību aktos ir noteikts, ka autovadītājiem jābūt apdrošinātiem par summu sākot no £ 500,000. Izmantot auto, vai ļaut to izmantot citiem bez apdrošināšanas,ir pārkāpums.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru